«مَن یَعْبُدُ اللَّهَ عَلَىٰ حَرْفٍ» یعنی یکجانبه، «اِنَّ النّاسَ عَبیدُ الدُّنْیا وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلى اَلْسِنَتِهِمْ»[۱]، امام صادق علیه السلام چقدر فرمودند که اگر میخواهید ببینید مثلاً یک کسی مثل کاشانی که الآن با شما حرف میزند راست میگوید دیندار است یا نه، بروید با آنهایی که معامله دارد بپرسید که مثلاً وقتی او خرید میکند سرحساب است یا نه؟ اگر بدحساب است غلط کرده است که میگوید من ایمان دارم! فرمود: اداء امانتِ او را ببینید، وعدهی او را ببینید، صدق حدیثِ او را ببینید. «وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلى اَلْسِنَتِهِمْ» طبیعتاً من هرچه اینجا ریشِ خود را بلندتر کنم، غلیظتر صحبت کنم ممکن است برای اینکه نفسِ شما پاک است فکر کنید من هم که جانماز آب میکشم یک خبرهایی هست، یعنی میتواند عاملِ سوء استفاده بشود، یعنی طرف خود را مانندِ انسانهای حسابی درست کند، اگر وقت شد چند سخنرانی عبیدالله و معاویه را میآورم و میخوانم، چون عبیدالله روز چهارم در مسجد کوفه یک سخنرانی کرده است که شما تصوّر میکنید که آقای بهجت به منبر رفته است! منتها نتیجهی آن این است که میخواهد مردم را به جنگ با امام حسین علیه السلام بفرستد! طبیعتاً نمیتواند به آن مردم بگوید من کافر هستم و خدا را هم قبول ندارم و شما هم به سراغ حسین بن علی بروید! بلکه باید با بسم الله بگوید که شما به سراغ حسین بن علی بروید! نان در این است! «وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلى اَلْسِنَتِهِمْ یَحوطونَهُ ما دَرَّتْمَعائِشُهُمْ» برای اینکه زندگیِ خود را تأمین کند ذکر میگوید. طرف تلفن را برمیداشت و میگفت: یازهرا! سلام علیکم! فقط هفتصد میلیون تومان پول یک نفر را خورده بود! من رفتم که یک طوری بگویم که پول مردم را بده، قبل از سلام علیکم گفت: یا زهرا! سلام علیکم!… آیا «یا زهرا» را میگویی که مردم را از «یا زهرا» بزنی؟ «یا زهرا» یعنی چه؟ بگو یا یزید! بعد هم بگو سلام الله علی معاویه و بعد هم بگو پول شما را نمیدهم! «یا زهرا» برای چیست؟
امیرالمؤمنین سلام الله علیه و امام سجّاد سلام الله علیه آنقدر خوش حساب بودند و دوست نداشتند که کسی به این بزرگواران برای جایگاهشان تخفیف بدهد و برای همین هم از غریبه خرید میکردند! هم امیرالمؤمنین علیه السلام در دوران حکومت خود و هم امام سجّاد علیه السلام که حاکم هم نبودند این کار را میکردند، میگفتند که ممکن است طرف مقابل بخاطر تعارفات به من تخفیف بدهد و از جای غریبه خرید میکردند. در مقابل خلیفهی دوم اگر با کسی معامله میکرد طرف مقابل را بیچاره میکرد؛ تو چرا «یا زهرا» میگویی؟ بگو «یا حفصه»! اصلاً معنی ندارد که «یا زهرا» بگویی و پول مردم را ندهی! «وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلى اَلْسِنَتِهِمْ یَحوطونَهُ ما دَرَّتْمَعائِشُهُمْ» بیچاره مردم خوب هستند، اسم اهل بیت علیهم السلام که بیاید دل مردم میلرزد و میگویند این شخص آدم حسابی است، این شخص «یا زهرا» قبول دارد، این شخص گریهکنِ جلسه است، ان شاء الله پول ما را نمیخورد! خدای ناکرده روز قیامت در کارنامه عمل بعضیها مینویسند عامل ارتداد سی نفر! آن «یا زهرا» را برای چه گفتی؟ دهان کسی که پول مردم را نمیدهد نجس است! بیادبی است که نام زهرا اطهر سلام الله علیه را ببرد!
[۱] تحف العقول، صفحه ۲۴۵ (اِنَّ النّاسَ عَبیدُ الدُّنْیا وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلى اَلْسِنَتِهِمْ یَحوطونَهُ ما دَرَّتْمَعائِشُهُمْ فَاِذا مُحِّصوا بِالْبَلاءِ قَلَّ الدَّیّانونَ)
پاسخ دهید