روز جمعه مورخ ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ و مصادف با روز بیست و چهارم ماه مبارک رمضان، «حجت الاسلام محسنی» مدیریت محترم مدرسه علمیه امام خمینی(ره) تهران در گفتگو با پرتال علوم اسلامی ثقلین به ایراد بیاناتی با موضوع «موانع تربیت نفس از دیدگاه آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام» پرداختند؛ مشروح این جلسه تقدیم حضورتان می گردد.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ»
الحَمدُللهِ رَبِّ العَالَمِین وَ صَلَّی الله عَلَی سَیّدِنا وَ نَبیّنَا مُحَمَّدٍ وَ أهلِ بَیتِهِ الطّاهِرین
یکی از موانع فکری تربیت نفس و سیر و سلوک معنوی، بیش های غلط و پندارهای باطل است؛ به این معنی که انسان به جای این که به دنبال معرفت صحیح الهی و علوم اهل بیت علیهم السلام باشد و بینش خود را با نگاه معرفتی و اهل بیتی به دست بیاورد، با تکیه بر گمان ها و برداشت های غلطی که از زندگی و جهان دارد، یک سری افکار و پندارهای غلط در زندگی او جاری می شود که همین نگرش ها و نگاه های غلط باعث می شود که انسان از مسیر سیر و سلوک و تربیت سقوط کند. یکی از پندارهای غلط که در زندگی ما انسان ها ممکن است باعث عدم حرکت ما بشود، پندار و نگاه ما نسبت به ذات باری تعالی است. به همین دلیل خداوند متعال در قرآن کریم در آیات مختلفی، نظارت الهی و احاطه ی علمی الهی را به ما انسان ها گوشزد می کند. خداوند متعال درآیه ای از قرآن کریم می فرماید: «أَیَحْسَبُ أَنْ لَمْ یَرَهُ أَحَدٌ»[۱]؛ آیا انسان گمان می کند که کسی او را نمی بیند و خداوند تبارک و تعالی او را تحت نظارت خودش ندارد؟ آیا عالم محضر خدا نیست؟ این نگاه بسیار مهم است که انسان خودش را در منظر الهی ببیند یا این گونه نباشد. خداوند متعال در آیه ی دیگری از قرآن کریم می فرماید: «أَمْ یَحْسَبُونَ أَنَّا لَا نَسْمَعُ سِرَّهُمْ وَنَجْوَاهُمْ»[۲]؛ شما فکر می کنید که خداوند اسرار شما را نمی داند؟ آن حرف های مخفیانه شما را نمی شنود؟ همچنین خداوند متعال در آیه ی دیگری از قرآن کریم می فرماید: «یَعْلَمُ خَائِنَهَ الْأَعْیُنِ وَمَا تُخْفِی الصُّدُورُ»[۳]؛ یعنی خداوند از نگاه های زیرکانه شما و آنچه در دل و سینه خودتان پنهان کرده اید، اطلاع دارد.
ما عین عیانیم که در آینه پیداست…
هیچ چیزی بر خداوند بزرگ مخفی نیست؛ این نکته بسیار مهم است که ما باید بدانیم که عالم عین عیان و عین شهود است و در این عالم هیچ چیزی بر خداوند متعال مخفی نخواهد ماند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
[۱] سوره بلد، آیه ۷٫
[۲] سوره زخرف، آیه ۸۰٫
[۳] سوره غافر، آیه ۱۹٫
پاسخ دهید