روز چهارشنبه مورخ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ و مصادف با روز بیست و نُهم ماه مبارک رمضان، «حجت الاسلام محسنی» مدیریت محترم مدرسه علمیه امام خمینی(ره) تهران در گفتگو با پرتال علوم اسلامی ثقلین به ایراد بیاناتی با موضوع «موانع تربیت نفس از دیدگاه آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام» پرداختند؛ مشروح این جلسه تقدیم حضورتان می گردد.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ»
الحَمدُللهِ رَبِّ العَالَمِین وَ صَلَّی الله عَلَی سَیّدِنا وَ نَبیّنَا مُحَمَّدٍ وَ أهلِ بَیتِهِ الطّاهِرین
یکی از موانع مهم عملی و رفتاری انسان در مسیر تربیت و تزکیه و تهذیب نفس، گناه است. خداوند متعال در قرآن کریم می فرمایند: «ثُمَّ کَانَ عَاقِبَهَ الَّذِینَ أَسَاءُوا السُّوأَى أَنْ کَذَّبُوا بِآیَاتِ اللَّهِ وَکَانُوا بِهَا یَسْتَهْزِئُونَ»[۱]؛ نتیجه گناه و ارتکاب معصیت، تکذیب الهی و تمسخر آیات الهی خواهد شد. بسیار نکته ی مهمی است. یعنی اگر انسانی که در مسیر الهی اهل عبادت و اهل پاکی باشد دچار گناه شود، آرام آرام سقوط می کند و به تکذیب خداوند متعال و آیات الهی بلکه حتی به تمسخر آیات الهی منتهی خواهد شد. خداوند تبارک و تعالی در آیه ی دیگری از قرآن کریم می فرمایند: «وَجَعَلْنَا مِنْ بَیْنِ أَیْدِیهِمْ سَدًّا وَمِنْ خَلْفِهِمْ سَدًّا فَأَغْشَیْنَاهُمْ فَهُمْ لَا یُبْصِرُونَ»[۲]؛ راجه با انسان های گنهکار می فرماید که در پیش روی آنها سدّی است و در پشت سرِ آنها نیز سدّی قرار دارد. سد را در بین دو کوه ایجاد می کنند؛ یعنی سمت راست و سمت چپِ او نیز بسته است؛ چشمان شان را هم پوشانده ایم و دیگر نمی بینند. این ها چه کسانی هستند؟ هنگامی که انسان گناه می کند، دیگر راه پیشرفت او بسته خواهد شد و این همان سدّ پیش رو است؛ اگر به گناه ادامه دهد، راه بازگشت و جبرانِ آن نیز بسته و کور خواهد شد و دیگر چیزی را هم نمی بیند و این همان سدّ پشت سر انسان است؛ پس مراقب باشیم.
در روایتی از امام جعفر صادق علیه السلام داریم که می فرمایند: «إنَّ الرَّجُلَ یُذنِبُ الذَّنبَ فَیُحرَمُ صلاهَ اللَّیلِ»[۳]؛ یعنی گاهی اوقات انسان که دچار گناه می شود، توفیقاتی مانند نماز شب از او سَلب خواهد شد. در استدلال این بیان فرموده اند که تأثیر عملِ زشت و گناه بر انسان از تأثیر چاقو در گوشت سریع تر است؛ همان گونه که چاقو گوشت را تکه تکه می کند، گناه جان آدمی و روح و روان او را چاک چاک خواهد کرد؛ پس مراقب باشیم که دچار گناه نشویم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
[۱] سوره روم، آیه ۱۰٫
[۲] سوره یس، آیه ۹٫
[۳] الکافی : ۲/۲۷۲/۱۶٫
پاسخ دهید