روز شنبه مورخ ۰۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ و مصادف با روز اول ماه مبارک رمضان، «حجت الاسلام محسنی» مدیریت محترم مدرسه علمیه امام خمینی(ره) تهران در گفتگو با پرتال علوم اسلامی ثقلین به ایراد بیاناتی با موضوع «سنن الهی در معارف اسلامی» پرداختند؛ مشروح این جلسه تقدیم حضورتان می گردد.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ»
الحَمدُللهِ رَبِّ العَالَمِین وَ صَلَّی الله عَلَی سَیّدِنا وَ نَبیّنَا مُحَمَّدٍ وَ أهلِ بَیتِهِ الطّاهِرین
حلولِ ماه مبارک رمضان، ماهِ بندگی و تمرینِ پاکیزه زیستن را به همهی شما عزیزان و سروران تبریک عرض میکنم.
در این جلسات به مسئلهی «سنّتهای الهی در آیات و روایات و معارف اسلامی» میپردازیم.
از دیدگاه قرآن کریم جهانِ آفرینش کاملاً اندازهگیری شده است و هیچ چیزی در این جهانِ آفرینش اتّفاقی نیست، و همه چیز ضابطهمند و قانونمند است.
ذات باری تعالی در سوره مبارکه حجر آیه ۲۱ میفرماید: «وَإِنْ مِنْ شَیْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ»، خزائن و چشمهی جوشانِ تمامِ اشیاء بدستِ ذاتِ باری تعالی است و این اشیاء و این خزائن «بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ»، یعنی کاملاً اندازهگیری و مشخص شده است.
در جای دیگری در سوره مبارکه قمر آیه ۴۹ میفرماید: «إِنَّا کُلَّ شَیْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ»، ما هر چیزی را که آفریدیم کاملاً با اندازهگیری و محاسبه آفریدهایم.
در سوره مبارکه احزاب آیه ۳۸ میفرماید: «وَکَانَ أَمْرُ اللَّهِ قَدَرًا مَقْدُورًا»[۱]، تمامِ اموری که مربوط به ذاتِ باری تعالی است کاملاً مقدّر و اندازهگیری شده است.
در سوره مبارکه طلاق آیه ۳ میفرماید: «إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ»[۲]، قطعاً خدای متعال امرِ خود را به سرانجام خواهد رساند، «قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِکُلِّ شَیْءٍ قَدْرًا»، البته با برنامهریزی و اندازهگیری و ضابطه و قانون.
پس هیچ چیز اتّفاقی نیست، زندگیِ ما کاملاً ضابطهمند و قاعدهمند است، ما باید در این ضابطهی الهی حرکت کنیم تا به نتیجهی مطلوب برسیم.
آیات و روایات این ضوابط و این قوانین و این اندازهگیریهای الهی را تبیین کردهاند که ان شاء الله ما در این مباحث به خدمتِ شما عزیزان بیان خواهیم کرد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
[۱] مَا کَانَ عَلَى النَّبِیِّ مِنْ حَرَجٍ فِیمَا فَرَضَ اللَّهُ لَهُ ۖ سُنَّهَ اللَّهِ فِی الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلُ ۚ وَکَانَ أَمْرُ اللَّهِ قَدَرًا مَقْدُورًا
[۲] وَیَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لَا یَحْتَسِبُ ۚ وَمَنْ یَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِکُلِّ شَیْءٍ قَدْرًا
پاسخ دهید