برای تحقق این هدف می توان کتب و منابع علمی روانشناسی را در دو سطح و در قالب ۱۶ واحد (هر یک از سطوح) ارایه نمود؛ از آنجا که دروس متعددی از رشته روانشناسی نیازمند آموزش حضوری هستند ( آمار و روش تحقیق، متون تخصصی ، روانشناسی فیزیولوژیک و …) به ناچار در این طرح حذف شده اند و برنامه پیشنهادی به منظور آشنایی مخاطبان با کلیات مباحث روانشناسی ، موضوعات مناسب ، کاربردی و مورد نیاز به منظور مطالعه، و آشنایی با منابعی که با صبغه اسلامی نگارش یافته اند می باشد. (منابع داخل پرانتز به صورت اختیاری و برای مطالعه بیشتر معرفی شده است)؛
سطح ۱
این دسته از مخاطبان شامل کسانی هستند که حداقل دارای مدرک دیپلم و یا کارشناسی در رشته غیر مرتبط با روانشناسی هستند. منابع پیشنهادی برای این گروه به ترتیب عبارتند از :
۱ – روانشناسی عمومی مولف دکتر مسعود آذربایجانی نشر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه – ۲ واحد.(روانشناسی عمومی تالیف حمزه گنجی، روانشناسی عمومی ترجمه میردریکوندی و بشیری، روانشناسی عمومی دکتر شعاری نژاد)
۲ – خلاصه زمینه روانشناسی هیلگارد و اتکینسون زیر نظر دکتر محمود ساعتچی نشر گپ ۱۳۸۵ – تا فصل سیزدهم – ۳ واحد .(زمینه نوین روانشناسی دکتر محمد پارسا، اصول روانشناسی ترجمه محمود صناعی )
۳ – روانشناسی رشد با نگرش به منابع اسلامی ج ۱ جمعی از نویسندگان دفتر همکاری حوزه و دانشگاه – ۳ واحد. (نظریه های رشد ترجمه خوی نژاد و رجایی، روانشناسی رشد دکتر شعاری نژاد)
۴ – روانشناسی بالینی/ مولف دکتر سعید شاملو – نشر رشد – از فصل دوم تا فصل نهم – ۲ واحد . (روانشناسی بالینی میلانی فر)
۵ – علم النفس از دیدگاه دانشمندان اسلامی مولفان بنی جمالی و احدی – نشر دانشگاه علامه طباطبایی – ۲ واحد .
۶ – بهداشت روانی مولف دکتر سعید شاملو- ۲ واحد.
۷ – انسانشناسی/ مولف محمود رجبی – فصل چهارم تا فصل دهم – ۲واحد. (انسان کامل شهید مطهری، انسان در اسلام /احمد واعظی)
لازم به ذکر است که می توان برخی از منابع معرفی شده را بر اساس تبیین اهداف دقیق تر آموزشی با منابع دیگر جایگزین و یا به لیست فوق اضافه نمود. (مانند روانشناسی تجربی ، آشنایی با آزمونهای روانشناختی ، روانشناسی مشاوره و … )
سطح ۲
این دسته از دانش پژوهان شامل دارندگان مدرک کارشناسی ارشد نامربوط و یا کارشناسی در رشته روانشناسی هستند. منابع پیشنهادی برای این دسته عبارتند از :
۱ – روانشناسی رشد با نگرش به منابع اسلامی ج۲ جمعی از مولفان دفتر همکاری حوزه و دانشگاه – ۳ واحد .(روانشناسی ژنتیک دکتر محمود منصور )
۲ – آموزش مفاهیم دینی همگام با روانشناسی رشد/ مولف ناصر باهنر/ نشر بین الملل – ۲واحد.(گامی در مسیر تربیت اسلامی / رجبعلی مظلومی، پرورش مذهبی و اخلاقی کودکان / دکتر علی قائمی، تعلیم و تربیت اسلامی / علی شریعتمداری)
۳ – مکتبهای روانشناسی و نقد آن ج۲ / جمعی از نویسندگان دفتر همکاری حوزه و دانشگاه. ۳واحد.
۴ – آسیب شناسی روانی / حسین آزاد مباحث مربوط به افسردگی ، اضطراب ، پرخاشگری ، اختلالات جنسی / ۳ واحد. ،( آسیب شناسی روانی دکتر محمد پارسا ، روانشناسی مرضی تحولی دکتر پریرخ دادستان )
۵ – نظریه های شخصیت / دوان شولتز ترجمه یوسف کریمی و … نشر ارسباران. فصلهای دوم تا پنجم و دهم تا دوازدهم. ۳واحد.
۶ – درآمدی بر روانشناسی دین/ دکتر مسعود آذربایجانی و سید مهدی موسوی. نشر سمت . ۲واحد. (روانشناسی دین ترجمه دکتر محمد دهقانی، فصلنامه تخصصی روانشناسی و دین )
* لازم به ذکر است در رشته های مختلف علوم رفتاری (روانشناسی و علوم تربیتی) آثار متعددی در قالبهای پایان نامه ، مقالات علمی پژوهشی ، کتب و … با رویکرد دینی و مذهبی نگارش یافته اند که بخشی از آنها در موارد فوق مورد اشاره قرار گرفته و آشنایی تفصیلی تر با این آثار در گرو گذراندن پیش نیازهای ذکر شده می باشد تا قبل از هر چیز دانش پژوه گرامی با مفاهیم و اصطلاحات و مباحث پایه ای این علوم آشنایی پیدا کرده و بتواند استفاده حداکثری را از سایر متون و آثار علمی ببرد.
پاسخ دهید